Srbsko má svedka, ktorý vypovedal o odoberaní orgánov zajatcov z Kosova

10.09.2012 Celý región

Belehrad 10. septembra (TASR) - Srbsko má svedka, ktorý vypovedal o tom, že etnickí Albánci počas vojny v Kosove koncom 90. rokov odoberali srbským zajatcom orgány.

Srbský špeciálny prokurátor pre vojnové zločiny Vladimir Vukčevič potvrdil existenciu svedka, ktorý "vypovedal o lekárskej procedúre vykonanej v severnom Albánsku, ktorá pozostávala v odoberaní orgánov od Srbov zajatých počas kosovského konfliktu v rokoch 1998-99".

Vukčevič pre agentúru AP v nedeľu povedal, že v prípade svedka ide o bývalého kosovskoalbánskeho vzbúrenca, ktorého meno však doposiaľ nebolo zverejnené.

Tento svedok mal podľa špeciálneho prokurátora "detailne opísať" operáciu odobratia srdca srbskému zajatcovi a následný prevoz odobratého orgánu na letisko v albánskom hlavnom meste Tirana.

Na základe správy spravodajcu Európskeho parlamentu Dicka Martyho začala Európska únia ešte vlani vyšetrovanie o údajnom obchodovaní s orgánmi v Kosove a severnom Albánsku - Tirana i Priština však popierajú, že k takýmto činom došlo.
 

Vyberte región